dinsdag 18 juni 2013

Doorn in het oog is verleden tijd

Het kruidenkastje zag er niet uit.  Het enerveerde mij al een tijd.  Ik had al tientallen, zoniet honderden geweldige oplossingen gezien op allerlei blogs en op Pinterest. De ene uitvinding was al prachtiger dan de andere.  Een hele schuif netjes geordende potjes (uiteraard allemaal van dezelfde grootte en netjes gelabeld), uitvouwbare rekjes, trapjes waarop je jouw producten kan stallen (te koop op allerlei Amerikaanse websites) , ...  De mogelijkheden waren ontelbaar.

Dromen konden we genoeg.  Alleen was het allemaal ook onhaalbaar.  Hier was er geen schuif die we kunnen opofferen voor onze kruiden.  We hebben elke schuif nodig voor onze andere spullen.  De geweldige uitrekbare rekjes die ik op de Amerikaanse sites zag, heb ik hier in België nog niet gezien.  Alles in andere uniforme potjes gieten was wel een optie.  Er zijn heus wel ergens potjes te vinden die betaalbaar zijn.  Alleen komen sommige kruiden in grote hoeveelheden (barbecuekruiden) en andere in kleine hoeveelheden (saffraan).  Dan zou ik alle kruiden, telkens als ik ze kocht, moeten overgieten in mijn eigen potjes.  Wat een werk.  Hetgeen ik teveel had, zou ik dan elders moeten opbergen.

Het leek mij allemaal OF onhaalbaar, OF onbetaalbaar, OF onmogelijk.  Ik wou iets simpel.  Weinig werk om te doen.  Weinig werk om te onderhouden. Het moest makkelijker  worden.  Wie hier ook voor me kookte, of de boodschappen wegzette, deze persoon moest meteen weten wat waar hoorde.

Dus ben ik maar begonnen bij het begin.

Het kastje leegmaken

Dit is het onderste schap, nadat de meeste kruiden eruit zijn gehaald.  
  • Zijn er lege verpakkingen, zoals hierboven de lege bokalen?  Deze mogen weg.
  • Zijn er producten over datum?  Gooi ze meteen weg.  

Eens kijken, wat staat er verder nog in deze kast?



  • Beslis van elk item of het in de kast mag blijven staan, dan wel elders moet opgeborgen worden.



  • Maak het hele kastje leeg en maak van de gelegenheid gebruik om het eens helemaal schoon te maken.
  • Dit soort weckpotten (zo heten die bokalen) zijn wel mooi, maar minder handig.  Je hebt wel wat kracht nodig om ze te openen (hetgeen ik niet heb) en je kan ze niet stapelen, hetgeen een probleem is als je veel spullen op een kleine plaats wilt opbergen.
Alles verzamelen, soort bij soort

Hier zijn alle flessen en drie grote kruidenmolens voor koffie (jawel).



Eerst dacht ik allemaal dezelfde kruidenpotjes bij elkaar te sparen, maar toen ik de chaos hieronder zag, gaf ik dat idee snel op.  Te bedenken dat de producten met dezelfde soort verpakking al bij elkaar gesorteerd staan!  Wat een chaos!!  Hoe los ik dat op?



  • Zet alles wat bij elkaar hoort bij elkaar.  Soortgelijke potjes bij elkaar.  Soort gelijke kruiden bij elkaar.  Sausjes in zakjes bij elkaar.  Grote potten bij elkaar.



Dit zijn de kruiden en sauszakjes.  Het staaltje van Herbamare kon ik wegdoen, gezien ik al een kruidenpotje van hetzelfde had!  Uiteraard heb ik het product niet zomaar weggegooid, gewoon leeggemaakt in het juiste busje.


Alle soortgelijke kruiden samen.


Het viel me op hoeveel soorten kruidenzout er in het kastje stonden!


Dit warme weer (28°C) herinnerde me eraan dat ik het uienconfijt misschien beter in de frigo bewaar.  Het zakje fijn keukenzout hoort eerder in de berging.


  • Zijn er zaken die je misschien beter elders kan opbergen?  Doen!



Voila, dit is mijn berging.  Sjiek woord hé voor een kastje ter grootte van een schoendoos?  Hihi, 't is het gedacht dat telt hé?


Ik had nog wat schoteltjes staan.  Eigenlijk zijn het dozen om broodbeleg in te bewaren, maar wij vinden deze dozen niet zo handig.  Dus ze kunnen hier gerust voor dienen.


  • Gebruik zoveel mogelijk wat je hebt.
  • Zet soort bij soort.
  • Label, zodat een ander (of jij op een later tijdstip) ook nog weet wat waar hoort.
  • Gebruik voor het labelen geen te kleine opschriften, je wilt het ook kunnen lezen als je je bril eventjes niet op hebt of wanneer je nog maar net wakker bent.



Alle kruidenzout staat nu netjes bij elkaar.  Dit hoeven we voorlopig niet meer te kopen.


De onhandige wekbokalen die ik eerder al toonde, maakten plaats voor kleinere, stapelbare bokalen.  In de ideale wereld waren deze vierkant, zodat er meer bokalen in de kast pasten.  Ik had echter alleen deze ronde bokalen ter beschikking en ik gebruik wat ik heb.  De bouillonblokjes gingen dus elk per soort in een bokaal.  Elk bokaal kreeg een label.  Alle bokalen samen gingen in een eigen bakje, dat makkelijk uit de kast te nemen is.  Ik heb een extra waarschuwing gebruikt voor de kok van dienst.  Deze producten bevatten gluten en zijn dus enkel te gebruiken voor gasten en niet voor mezelf!


De rijstspaghetti had een goede plaats in deze kast, zo vond ik, dus deze mochten blijven liggen.  Ik heb wél een label bevestigd.  Ik ben van plan later nog een afscheiding te plaatsen zodat de stapel iets ordelijker blijft liggen.  Ik dacht daarvoor aan een boekensteun te kopen.  Toch wel, een boekensteun.  Ik heb het idee gestolen bij mijn zus, die beweert totaal geen organisatietalent te hebben.  Haar woorden, niet de mijne.  Voorlopig blijft het dus zo.


Ook de rijst mag samen in de kast en kreeg een label.


Alle dozen mogen bij elkaar, dat stapelt makkelijk.  Je ziet ei-vervanger (No egg) uiterst links en glutenvrije chapelure van Natine uiterst rechts.  Tussenin de -normale- pasta voor de kok.




Bouillon die zonder problemen kan gebruikt worden voor mij kreeg zijn plaatsje in zijn eigen bakje en een duidelijk label.  Het product links in het bakje is Kuzu.  Het is een gluten-, ei- en melkvrij bindmiddel dat je makkelijk kan vinden bij de natuurwinkel, het smaakt erg neutraal en is bovendien ook nog eens goed voor de darmen.


Haakjes zijn handige dingen en ik gebruik ze heel vaak.  Ze kosten ook nauwelijks wat.  Dit haakje is er eentje dat je kan kleven, ik had dit nog liggen.
De kruidnoten borg ik op in een grote bokaal.  Deze staat nu decoratief te wezen op een open plank elders in de keuken (buiten beeld).






Hier zie je het kastje in zijn geheel: zoals je ziet, staan de flessen links gegroepeerd en kregen ze ook een label.


Voor en Na

Voila, dit was mijn doorn in het oog: het kruidenkastje.  Omdat voor en na's zo geweldig zijn om te zien, nog één keertje de vreselijke VOOR-foto's.






Drie kwartiertjes later (dat is in acht genomen dat ik regelmatig moest gaan zitten om energie te sparen en is inclusief de tijd voor de foto's) is dit de heerlijke aanblik als ik de kast opendoe.  De kostprijs: nul euro!





Heb jij ook last met je kruidenkastje?  Heb jij een leuke oplossing bedacht?  Ik hoor het graag!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten